ERVARINGSVERHAAL
       ‘Mensen in beweging krijgen

 

Tymen Sliuzas was de lol kwijt in zijn baan als Ambulant Begeleider bij RIBW Overijssel. Daarom keek hij wat rond naar een nieuwe invulling. Hij ontdekte dat hij RIBW Overijssel één van de fijnste werkgevers vindt. ‘Ik wilde blijven en ben in beweging gekomen’. Vervolgens zag Tymen op de website de vacature van werkcoach en hij nam contact op met de motivatie dat hij heel graag met de procedure wilde meedoen. Zo begon zijn nieuwe uitdaging als werkcoach.

 

Lees voor
‘Mensen in beweging krijgen’

Tymen Sliuzas was de lol kwijt in zijn baan als Ambulant Begeleider bij RIBW Overijssel. Daarom keek hij wat rond naar een nieuwe invulling. Hij ontdekte dat hij RIBW Overijssel één van de fijnste werkgevers vindt. ‘Ik wilde blijven en ben in beweging gekomen’. Vervolgens zag Tymen op de website de vacature van werkcoach en hij nam contact op met de motivatie dat hij heel graag met de procedure wilde meedoen. Zo begon zijn nieuwe uitdaging als Werkcoach.

WERK

De nieuwbakken werkcoach, die in april 2021 begon, ondersteunt cliënten met het zoeken naar WERK of een andere invulling in en rondom Enschede. WERK staat bij RIBW Overijssel voor Waardering, Eigenwaarde, Ritme en Kansen.

Muziek

Naast het neerzetten van en ontdekken van zijn functie, is het opzetten van innovatieve projecten in de regio ook een onderdeel. Tymen ging netwerken, zocht naar dagbestedingsplaatsen en nam contact op met sociale ondernemers. ‘Dan ga ik met ze op de koffie en leg ik uit wat RIBW Overijssel is en wat we zoeken´ licht hij toe. ´Met muziek kan nog meer worden gedaan bij RIBW Overijssel’. Tymen heeft het idee om studenten muziektherapie van ArtEZ Conservatorium in te zetten voor opdrachten, maar daar gaat hij nog wat op broeden.

Passie

Werkcoach Tymen geeft uitleg over zijn projecten. ‘Ik ben zelf muzikant en muziek is mijn passie. Ik dacht: ooit wil ik er wat mee. Ik kwam in contact met Music moves. Dit is een project waarbij ze op zoek gaan naar jongeren die het leuk vinden om een evenement te organiseren. Tymen motiveerde hiervoor een aantal cliënten. ‘Ik kwam bij een jongen thuis. Hij liet mij wat beats horen. Dat gaf gelijk een connectie. Een ander houdt van festivals en Hardcore. Hij doet ook mee.’

Muziekproject

‘Deze jongeren worden vervolgens met behulp van vier trainingen opgeleid door professionals uit de evenementenindustrie en de maatschappelijke zorg. Op 5 oktober organiseren zij een evenement voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat zij op de dansvloer staan. Bijvoorbeeld een rap battle voor nieuwe Nederlanders of beats maken met bejaarden of doven en slechthorenden.’ De locatie van het evenement bouwen de deelnemers zelf ook op. De jongeren krijgen trainingen over sociaal ondernemerschap, wat ze kunnen organiseren voor wie en de organisatie en planning van een evenement. Daar hoort ook creatie en sponsoring bij. Tot slot volgen zij de training waar ze kennis opdoen over maatschappelijke organisaties en kwetsbare mensen. De laatste training geeft Tymen samen met Jelle Ettes en Ervaringsdeskundige Herold Brinkman.

Zingeving

Wat helpt cliënten bij het zoeken naar werk? De Werkcoach geeft aan dat hij ook coach voor SRH is, een ondersteuningsmethodiek. ‘Dat zet ik eigenlijk de hele dag in. Ik probeer op de krachten en kansen van mensen in te zetten,´ legt hij uit. ´Wat cliënten helpt is een krachtgerichte aanpak en echt aansluiten bij hun wensen. Het tempo van de cliënt volgen. Door de juiste vragen te stellen er achter komen wat hij of zij wil. Oprechte interesse en presentie. Het levert de cliënt zingeving op, meedoen, zelfvertrouwen en gezien worden. Zingeving vind ik belangrijker dan een baan hebben om het hebben van een baan. Het gaat erom dat ze iets doen wat voor hen van betekenis is. Wij bepalen dat niet. Mijn visie is: van de bank af komen en leven. Mensen in beweging krijgen.’

Nuttig

Tymen maakt zelf elektronische muziek en bracht zijn eerste release uit op 21 augustus, ´een 10’’ vinyl.´ Hij runt, samen met een vriend, het platenlabel uit Enschede Sound Unbound Recordings en draait platen. ‘Ik kan mijn passie inzetten. Dat heeft deze functie mij gebracht. Ik ervaar dat het werkt en besef ook dat mijn privénetwerk in de muziek nuttig is. Dat waardeer ik nu meer.’