Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)

Werken op een manier die betekenis geeft voor jezelf en een ander. 

Lees voor
Beroeps Begeleidende Leerweg (BLL)

Werken op een manier die betekenis geeft voor jezelf en een ander. 

Je bent nieuwsgierig en wilt graag leren

Je wilt betekenisvol werk doen met mensen. Je staat open voor nieuwe ervaringen. Je vindt het leuk om wat je leert direct toe te passen in je werk. Je staat stevig in je schoenen. Herken jij jezelf hierin? Dan past een BBL-traject bij RIBW Overijssel misschien wel goed bij jou. We vertellen je graag over onze mogelijkheden.

Je werkt en je leert 

Je wilt een BBL-traject volgen. Wat betekent dat voor jou? Eerst maar eens de afkorting. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je volgt een mbo-opleiding. Bij een BBL-traject ga je één of twee dagen per week naar school. Daarnaast werk je bij RIBW Overijssel. Je volgt de opleiding Maatschappelijke Zorg, niveau 3 of 4. Tijdens jouw opleiding word je ‘leerling’ genoemd.

Worden wie je bent in een werk-leertraject 

In de opleiding leer je veel over het vakgebied. Je leert hoe je persoonlijke ondersteuning biedt en hoe je werkt met groepen. Als beginnend beroepsoefenaar ondersteun je de de cliënt in het dagelijks leven en
het behouden en vergroten van de eigen regie (eigen keuzes maken) en de zelfredzaamheid van de cliënt (zichzelf kunnen redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning). Je krijgt veel theorie. Op het werk pas je de theorie toe. Je werkt mee in het team en voert opdrachten uit voor jouw studie. Je leert veel van je collega’s en van de cliënten met wie je werkt. Je neemt jouw ervaringen mee naar school. Die bespreek je met studiegenoten en docenten. Je gaat merken dat je steeds meer zelfstandig gaat werken naarmate je opleiding vordert. Gedurende het werkleertraject werk je in verschillende teams. Het rouleren zorgt ervoor dat jij je optimaal kunt ontwikkelen en na het behalen van jouw diploma breed inzetbaar bent. Is je opleiding afgerond? Dan bieden we je graag een passende baan. 

Je hoort er helemaal bij

Als leerling maak jij volledig deel uit van het team met zorgprofessionals. Met jouw collega’s ben je verantwoordelijk voor de goede zorg die jullie bieden. Je werkt dan ook volop mee en neemt deel aan vergaderingen, trainingen en intervisie. En natuurlijk aan de teamuitjes. Toch staat voor jou het leren voorop. Je hebt daarom een persoonlijk ontwikkelplan. Je krijgt tijd en ruimte om jouw competenties en vaardigheden te oefenen. Zodat je jouw opleiding met succes doorloopt. Dat vinden we belangrijk. Want jouw ontwikkeling is de onze.

De praktische zaken 

Een BBL-traject is een bijzonder traject. Wij investeren in jou. Daarvoor hebben we speciale voorwaarden. Zo sluiten we samen een leerwerk-overeenkomst af. Daarin regelen we dat je een leerling-salaris ontvangt tijdens het BBL-traject. En we betalen jouw studiekosten. Je krijgt de faciliteiten die je nodig hebt om goed te kunnen oefenen op jouw werkplek. Van jou verwachten we dat jij je enorm inzet. Je best doet op school en in het werk. Maar dat is logisch toch? 

Bekijk ook
Ben jij geïnteresseerd in een BBL-traject? 

RIBW Overijssel heeft jaarlijks een aantal plekken beschikbaar voor BBL-leerlingen. We publiceren onze vacatures hier. Staat de vacature er nu niet tussen? Meld je aan voor onze Vacature Melder.