Begeleider Werken & Leren
 

Waar vakmanschap en eigen regie samen komen. 


 

Lees voor
Begeleider Werken & Leren

Waar vakmanschap en eigen regie samen komen 

Je bent toegankelijk en hebt geduld

Je kunt goed uitleggen. Je maakt makkelijk contact. In jouw bijzijn hebben mensen plezier in het uitvoeren van activiteiten. Omdat jij ze stimuleert hun talenten te ontwikkelen. Dit zijn belangrijke eigenschappen van een (Ondersteunend) Begeleider Werken en Leren. Herken jij jezelf hierin? En wil je meer weten over wat je precies doet in deze functie? Lees dan snel verder. We vertellen je graag alles over het werk van een Begeleider Werken en Leren bij RIBW Overijssel.

Worden wie je bent door te werken en leren 

Werken en leren is belangrijk in het leven van mensen. Ook voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door werken en leren krijgen mensen ritme in hun dagelijks leven. Als (Ondersteunend) Begeleider Werken en Leren zie je het zelfvertrouwen van mensen groeien. Op de werkplek groeit eigenwaarde. Soms ontstaan vriendschappen onderling. Jij ondersteunt mensen bij dit proces. Door ze met geduld te leren in een werkritme te komen. Of gereedschap te gebruiken. Je helpt mensen met samen werken. En verantwoordelijkheid te laten nemen. Of juist afstand te laten nemen. Geen mens is hetzelfde. Dat maakt jouw werk zo afwisselend.

Je hebt diverse taken 

Als (Ondersteunend) Begeleider Werken en Leren ben je vakspecialist. Je leert de ander een vak. En je werkt mee met de leer- en werkactiviteiten. Je ondersteunt deelnemers tijdens de werkzaamheden. Je geeft instructies en beantwoord vragen. Daarnaast bereid je activiteiten voor. En heb je een aantal ondersteunende taken. Je houdt de voorraad bij. Of maakt het werkrooster. 

Samen werken aan doelen

In het team werken Begeleiders en Ondersteunend Begeleiders Werken en Leren nauw samen. De cliënt bepaalt zijn doelen. De Begeleider ondersteunt bij het bedenken daarvan. En evalueert ze met de cliënt. De afspraken die jullie maken zet je in een plan. De Ondersteunend Begeleider begeleidt bij het uitvoeren van de activiteiten én de doelen. Iedereen kent de doelen. Maar is vooral ook bezig met de mens. Om samen mooie dingen te maken. En daarmee de ander te laten worden wie hij of zij is.

Alle mensen hebben talenten 

Jij ziet die talenten. Omdat je van nature de kwaliteiten van mensen ziet. Ook als het even niet lukt. Jij weet als geen ander hoe belangrijk werken en leren is. Maar ook dat andere zaken aandacht vragen van cliënten. Je bent er dan met een luisterend oor en praktische tips. Soms stem je af met de woonbegeleiders. Waar nodig pas je de ondersteuning tijdelijk aan. Maar altijd met het doel de cliënt uiteindelijk een passende dagactiviteit te bieden.

Cliënten én collega’s zijn bij ons echt mens  

Wij zien niet alleen onze cliënten, maar ook onze collega’s als individuen: ieder mens krijgt de zorg en aandacht die hij of zij nodig heeft. Dat merk je door de waardering die je krijgt. Van je cliënten, maar ook van je collega's.  We bieden jou de veiligheid en de ruimte en te groeien. En om stappen te zetten die passen bij jouw proces en ontwikkeling. Dat zorgt ervoor dat jij jezelf kunt zijn en kunt worden.

Bekijk ook
Wat vragen wij van jou
  • Je hebt een opleiding op mbo-3 niveau. (ondersteunend begeleider) of hbo-niveau (begeleider). 
  • Je hebt vakkennis passend bij de activiteiten van de werk-leerplek. 
  • Je hebt tact, inlevingsvermogen en kunt goed luisteren. 
  • Je hebt geduld en bent sterk in samenwerken.