Ervaringsdeskundige

Vanuit vertrouwen inzetten op iemands kracht
 

Lees voor
Ervaringsdeskundige

Vanuit vertrouwen inzetten op iemands kracht

Vanuit het hart 

Je hebt empathie. Je kunt goed luisteren. Je werkt vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid. Je bent open en eerlijk. Je weet de ander te bereiken met jouw verhaal. Vanuit het hart. Zomaar wat kenmerken van een Ervaringsdeskundige bij RIBW Overijssel. Herken jij jezelf hierin? En wil je meer weten over wat je precies doet in deze functie? Lees dan snel verder. We vertellen je graag alles over het werk van een Ervaringsdeskundige bij RIBW Overijssel. 

Je hebt contact met een lach en een traan 

In deze functie heb je veel ruimte. Je bent er voor de cliënt en richt je op diens persoonlijk herstel. Je spreekt over onderwerpen als hoop, identiteit, bejegening en zingeving. Onderwerpen die belangrijk zijn voor mensen. Met jouw ervaring laat je merken dat je écht begrijpt wat de ander bezig houdt. Dat doe je zonder jezelf te verliezen. Op professionele wijze.  

Je werkt 1-op-1 en in groepen  

Je ontmoet cliënten vaak individueel. Daarnaast werk je in groepen. Je leidt bijvoorbeeld herstelwerkgroepen. Of geeft andere herstelgerichte cursussen en trainingen. Je werkt steeds vaker op een centrale plek in de wijk. Daar ontvang je mensen. Samen drink je een bakje koffie tijdens een inloopmoment. Of je ondersteunt een groep bij het opzetten van een activiteit. Voor alles geldt: je bent toegankelijk. Je denkt mee in wat kan. En vertelt het ook als iets niet kan.  

Je werkt met veel collega’s 

Als Ervaringsdeskundige werk je vanuit één basisteam. Daarnaast kun je door andere teams worden gevraagd te helpen. Met alle Ervaringsdeskundigen en de collega’s uit het Vakteam Inclusie werk je aan de verdere groei van ervaringsdeskundigheid bij RIBW Overijssel. Hierdoor heb je contact met veel collega’s. Voor je werkoverleg en teamactiviteiten werk je samen met de collega’s van jouw basisteam. En doe je mee met de teamuitjes. 

Je doet het samen 

Met jouw werk draag je bij aan de uitvoering van het begeleidingsplan. Samen met de Begeleider, Ondersteunend Begeleider en Vakinhoudelijk Teamondersteuner staan jullie om de cliënt. Jouw rol is daarbij uniek. Je bent er voor de cliënt. En voor de collega's, aan wie jij uitleg kunt geven over de belevingswereld van een cliënt. Bijvoorbeeld bij diens psychische kwetsbaarheid. Niet omdat jij precies voelt wat de ander voelt.  Maar omdat je vanuit ervaring kunt uitleggen wat een ander doormaakt. Dat doe je objectief, maar je weet daarbij gevoel te delen.  

Je blijft jezelf ontwikkelen 

We bieden je trainingen en opleidingen. En je volgt intervisie en deskundigheidsbevordering met andere ervaringsdeskundigen. Want jouw ontwikkeling is belangrijk. Zo blijf je groeien in jouw rol. Daar heb je zelf veel aan. En wij ook. Want met jouw groei wordt de ondersteuning aan onze cliënten alleen maar beter. 

Bekijk ook
Wat vragen we van jou? 
  • Je hebt een HBO denk- en werkniveau, bij voorkeur een afgeronde AD opleiding ‘ Ervaringsdeskundigheid in de zorg en welzijn’ en (cliënt)ervaring binnen de GGZ.
  • Je bent in staat jouw eigen ervaringsdeskundigheid in te zetten, in afstemming met cliënt en team.
  • Je bent zowel overdag als ’s avonds inzetbaar en kunt in verschillende settingen werken, o.a. ambulant en beschermd wonen.
  • Je bent in staat je eigen grenzen aan te geven. 
  • Het geven van herstelgerichte cursussen en begeleiden van herstelwerkgroepen hoort tot je werkzaamheden.

De functie wordt voorlopig ingedeeld in FWG 40. Binnen onze organisatie is expliciete aandacht voor de (positionering van) ervaringsdeskundigheid, de verschillende resultaatgebieden en differentiatie in niveaus. We gebruiken een FWG-procedure om de functies opnieuw in te delen.

We zijn dus volop in ontwikkeling.