Ondersteunend Ambulant Begeleider
 

Enthousiast, met energie, maar ook durven los te laten. Jij weet hoe je een cliënt ondersteunt. 

Lees voor
Ondersteunend Ambulant Begeleider

Ensthousiast, met energie, maar ook durven los te laten. Jij weet hoe je een cliënt begeleidt. 

Je bent betrokken en enthousiast

Je werkt goed samen, met cliënten en met collega’s. Je hebt geduld, bent flexibel en kunt goed schakelen. Je ondersteunt, maar laat ook los. Dit zijn wat eigenschappen van een Ondersteunend Ambulant Begeleider. Herken jij jezelf hierin? En wil je meer weten over wat je precies doet bij deze functie? Lees dan snel verder. We vertellen je graag alles over het werk van een Ondersteunend Ambulant Begeleider. 

Je bent veel op pad 

De naam zegt het al: ambulant. Jouw cliënten wonen op zichzelf. Of nog thuis, maar met het plan om zelfstandig te wonen. Dat betekent dat geen dag hetzelfde is. Jij bezoekt de cliënten en begeleidt ze. De ene keer is dat in de vorm van een gesprek. De andere keer ga je buiten wandelen. Je geeft kookondersteuning of bespreekt hoe iemand omgaat met een verslaving. Elke cliënt is anders. Iedereen heeft wat anders nodig. Jij kunt dus goed schakelen. 

Je begeleidt de cliënt met vertrouwen 

Daarin ondersteun je de Ambulant Begeleider. Die werkt meer op de achtergrond, bijvoorbeeld aan het zorgplan. Jij werkt met de cliënt aan de doelen uit dat plan. Soms zijn de doelen te groot. Of ze zijn niet haalbaar. Dan overleg je met de Ambulant Begeleider. Je betrekt ook altijd de cliënt bij zijn of haar doelen. En je zorgt voor een goede ondersteuning. Die komt onder andere tot stand door een goede samenwerking tussen jou en je collega’s.  

Je bewaart de rust als dat nodig is 

Soms verplaats je afspraken. Of komen er crisissituaties tussendoor. Jij bewaart dan de rust tegenover cliënten en collega’s. En je hebt geduld om met bijzondere situaties om te gaan. Cliënten hebben soms met heel wat hulpverlening te maken gehad. Jij ondersteunt, maar laat de regie aan de cliënt. Je wilt niet te veel. Elk klein stukje groei is een kleine stap. En elke stap is er één. 

Je houdt contact met andere organisaties 

Bijvoorbeeld met Mediant of met het netwerk van de klant. Je kijkt wel vooral naar wat de cliënt nodig heeft. Het project Stap in de Wijk draagt daar aan bij. Een cliënt kan hier straks zelf met zijn hulpvraag terecht. Wij begeleiden diegene dan op afstand of nodigen hem of haar uit in het wijkcentrum. Soms bel je met familie als dat nodig is. Jouw werk blijft belangrijk; ook als het werk verandert. We blijven er zijn voor cliënten voor wie om hulp vragen lastig is.  

Bij RIBW Overijssel werk je in een team 

Juíst als Ambulant Begeleider of als ondersteunend ambulant begeleider. In een team werk je samen. Je kunt altijd op iemand terugvallen. Wij zijn open en betrokken. Daardoor zit je niet op een eigen eilandje, maar krijg je het echte teamgevoel. Binnen dat team is het duidelijk welke stappen je neemt. En wat we van je verwachten. We geven je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Met trainingen en cursussen die jij graag wilt volgen. Want met meer verdieping geef jij nog betere zorg. 

Bekijk ook
Wat vragen we van jou? 
  • MBO-3 diploma in de zorg, bij voorkeur Maatschappelijke Zorg Specifieke doelgroepen niveau 3 of 4 of Agogisch medewerker GGZ niveau 4.
  • Je werkt zelfstandig, methodisch en bent een goede planner. 
  • Je kunt goed reflecteren. 
  • Je weet als geen ander hoe het sociale netwerk. van de cliënt te benutten of op te bouwen. 
  • Je bent vaardig met moderne communicatiemiddelen.