Ondersteunend Woonbegeleider


Je biedt iemand een plek waar hij zich durft te uiten. Dit is zijn thuis.

Lees voor
Ondersteunend Woonbegeleider

Je biedt iemand een plek waar hij zich durft te uiten. Dit is zijn thuis.

Je hebt geduld en bent flexibel

Je geeft je grenzen aan. Je biedt duidelijkheid en veiligheid, fysiek en emotioneel. Je laat zien dat je er bent voor iemand. Dit zijn wat eigenschappen van een ondersteunend woonbegeleider. Herken jij jezelf hierin? En wil je meer weten over wat je precies doet in deze functie? Lees dan snel verder. We vertellen je graag alles over het werk van een Ondersteunend Woonbegeleider bij  RIBW Overijssel. 

Je bent flexibel: je taken verschillen van dag tot dag 

De ene cliënt heeft meer begeleiding nodig dan de andere. Daardoor zijn je taken ook elke keer anders. Soms help je iemand één op één. Bijvoorbeeld met administratie of de boodschappen. Of je bent met de groep bezig, tijdens het eten of bij een koffiemoment. Je bent de oren en de ogen van een persoonlijk begeleider. Je rapporteert wat jou opvalt aan een cliënt: gaat het vandaag beter of juist minder goed? Je levert input bij het zorgplan. En je overlegt met je collega’s, bijvoorbeeld wanneer je wisselt van dienst.  

Je leert de cliënt zo veel mogelijk op zichzelf te wonen 

Dat is ons doel. Als Ondersteunend Woonbegeleider begeleid je de cliënten hierin. Waar dat nodig is,  stuur je bij. Je leert de cliënten praktische vaardigheden. Hoe en hoe vaak maak je je kamer schoon? Hoe plan je je dag in? Van koken tot het op tijd uit bed komen: jij leert onze cliënten hun mogelijkheden beter te maken. En je leert ze om hulp te vragen als iets niet lukt.   

Je weet hoe je de cliënt bereikt 

Je denkt niet in moeilijkheden of in lastige gevallen, maar in uitdagingen. Elke cliënt is anders. En daar ga je elke keer anders mee om. Soms reageert iemand niet, of heel anders dan je verwacht. Als Ondersteunend Woonbegeleider zoek je naar hoe je diegene dan bereikt. Daarbij is het belangrijk dat je elk stapje ziet. De groei meemaakt. Jij krijgt een ‘yes-moment’ als je die stukjes groei ziet. En je viert de succeservaringen mee met de cliënt.  

Bij RIBW Overijssel blijf je jezelf ontwikkelen 

Als Ondersteunend Woonbegeleider ben je vaak praktisch bezig. Je werkt samen met de cliënt aan het halen van de zorgdoelen. Hoe pak je dat het beste aan? Dat bespreek je samen met je team aan de hand van een casus. Ook kun je verschillende e-learnings en trainingen volgen. Zo blijf je jezelf in je eigen functie ontwikkelen. En dat maakt werken bij het RIBW Overijssel uitdagend, afwisselend en heel erg leuk. 

Bekijk ook
Wat vragen we van jou? 
  • MBO-3 diploma in de zorg, bij voorkeur Maatschappelijke Zorg Specifieke doelgroepen niveau 3 of 4 of Agogisch medewerker GGZ niveau 4.
  • Je werkt zelfstandig, methodisch en bent een goede planner. 
  • Je kunt goed reflecteren. 
  • Je weet als geen ander hoe het sociale netwerk van de cliënt te benutten of op te bouwen. 
  • Je bent vaardig met moderne communicatiemiddelen.