Woonbegeleider

Samen werken aan een goede woonplek
 

Lees voor
Woonbegeleider

Samen werken aan een goede woonplek

Je hebt empathie. Je bent open en eerlijk.

Je durft jezelf kwetsbaar op te stellen. Maar je bent zeker ook zelfstandig. En je kunt goed organiseren. Dit zijn wat eigenschappen van een Woonbegeleider. Herken jij jezelf hierin? En wil je meer weten over wat je precies doet bij deze functie? Lees dan snel verder. We vertellen je graag alles over het werk van een Woonbegeleider bij RIBW Overijssel.? 

Zoveel plekken, zoveel verschillen 

Als Woonbegeleider werk je in één van onze woonvoorzieningen. Iedere woonvoorziening heeft haar eigen unieke kenmerken. De dynamiek van de voorziening begint al bij het gebouw. Of er een gezamenlijke voordeur is maakt verschil. Net als de aanwezigheid van een huiskamer. Maar ook de groep mensen die wonen in de woonvoorziening geven kleur aan jouw werk. Dat maakt dat we bij RIBW Overijssel voor mensen met uiteenlopende achtergronden een woonplek kunnen bieden. En een werkplek. Want ook voor onze collega’s geldt: zoveel mensen, zoveel verschillen. En overeenkomsten. Want wat ons bindt is dat wij allemaal het beste willen voor de cliënten die wonen op onze werkplek. 

Iedere dag is anders 

Jouw werk varieert per dag. Je werkt volgens een rooster. De ene dag begin je daarom om 8.00 uur en ben je om 16.00 uur klaar. De volgende dag heb je een ‘late dienst’. Overdag heb je vaak regelactiviteiten. Je hebt contact met een instantie over de gezondheid van een cliënt. Of je ondersteunt een cliënt bij het aanvragen van een uitkering. Op andere momenten voer je een goed gesprek over contact met een familielid. Je ondersteunt mensen bij de dynamiek van samen wonen onder 1 dak. Je helpt bijvoorbeeld bij het bespreken van onderlinge irritaties. Of misschien wel leuker: je maakt samen grappen tijdens het koffiemoment.   

Je werkt goed met anderen samen 

Dat is in deze functie belangrijk. Want je werkt nauw samen met de Ondersteunend Woonbegeleiders en andere Woonbegeleiders. Je spart over de inhoud van je werk door regelmatig te praten met de Vakinhoudelijk Teamondersteuner. Je hebt veel overleg met instanties. Bijvoorbeeld met de behandelaar van een cliënt over een ontwikkeling die je ziet. Of met de thuiszorg die een cliënt dagelijks verzorgt. Steeds vaker heb je daarbij een opdrachtgeversrol. Het is dan belangrijk dat je volgt of de ander de juiste zorg biedt. Passend bij het begeleidingsplan en onze herstelvisie. Als Woonbegeleider ben je daarom niet alleen uitvoerder maar ook opdrachtgever.  

Je kijkt naar wat de cliënt wil 

Je werkt daarom samen met de cliënt en diens familie. Alle beslissingen en keuzes die je maakt, bespreek je binnen deze dynamische driehoek. Samen met de cliënt stel je een zorgplan op met daarin de doelen die hij of zij wil halen. Je leest de rapportages die collega’s over deze doelen schrijven. Als het nodig is, pas je dit zorgplan daarop aan. De cliënt houdt zelf zoveel mogelijk de regie. Jij probeert naast de cliënt te staan, en stimuleert hem of haar zelf keuzes te maken.

Je hebt vrijheid in je werk 

Als Woonbegeleider pak je naast je eigen werkzaamheden ook andere taken op. Natuurlijk bied je ondersteuning aan cliënten, maar je hebt daarnaast nog een eigen takenpakket. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van facilitaire zaken of roosterzaken en het bewaken van kwaliteit. Wij bieden veel mogelijkheden om je eigen taken te kiezen. Uiteindelijk kies je voor de taken die bij jou passen. En waar jij goed in bent en enthousiast van wordt.

Bij ons blijf je jezelf ontwikkelen 

Zo kun je ook cursussen en opleidingen volgen. Wij richten ons op jouw ontwikkeling. Want bij jou begint de toekomst. Dat zie je praktisch terug in onze werkwijze. Waar we ons eerst richtten op het zorgen vóór cliënten, willen we nu zorgen dat cliënten het zélf of met elkaar gaan doen. Ook daarin ondersteun je de cliënt. Dat maakt werken bij RIBW Overijssel uitdagend, afwisselend én heel erg leuk.

Bekijk ook
Wat vragen we van jou? 
  • Je hebt minimaal een afgeronde MBO 4 opleiding met HBO werk- en denkniveau. 
  • Je hebt aantoonbare werkervaring in de GGZ. 
  • Je hebt kennis van psychopathologie. 
  • Je denkt in kansen en mogelijkheden, binnen en buiten gebaande paden, om samen met ketenpartners, cliënt en naasten de beste oplossingen te vinden voor jouw cliënt.
  • Je bent vaardig met moderne communicatiemiddelen.